De geschiedenis van hap ki do

Flower of HAKIDO

De krijgskunst in Korea gaat volgens zeggen zon 5000 jaar terug net zoals in China en India. Korea grenst aan China maar ondanks de Chinese invloedssfeer waren er in Korea drie onafhankelijke koninkrijken: Koguryo in het noorden, Silla in het zuidoosten en Paekche in het zuidwesten. Na een lange strijd onder wierp Silla het hele schiereiland tot eenheidsstaat {668}. Na een bepaalde periode werd de naam van de staat in Koryo veranderd.

 

In die tijd bestonden al verschillende vormen van verdedigingskunsten, waarvan Tang Soo Do en Wharang Do de bekendste waren. Daarnaast waren er de kunsten van het volk [Sa Do Moe Soel] , de kunst van de monniken [Boel Do Moe Soel] , en de kunst die door de keizerlijke garde werd beoefend [Koeng Choeng Moe Soel]. Tijdens de Japanse bezetting werden alle krijgskunsten verboden en trainden men in het geheim.

 

Grootmeester Sun Yong Yoe [9de dan], waarbij Phillabert Tja-A-Lien en Eric Blankers trainden, heeft direct les gekregen van de overgebleven oude Grootmeesters. In 1986 kwam G.M. Yoe naar Nederland op uitnodiging van Robin Baly die [Koeng Choeng Moe Soel] Koek Soel Won in Nederland introduceerde. Phillebert en Eric trainden toentertijd met vele mede studenten heel fanatiek deze kunst. Ze leerden niet alleen technieken maar ook de waarden of de 7 deugden die voor de kunst heel belangrijk zijn. Deze zijn:

 

vertrouwen

respect

geduld

bescheidenheid

liefde

 

Foto 007

 

phil gala 1

Phillabert Tja-A-Lien - demonstratie december 2004 in Vinkeveen

 

Op gegeven moment ging de Grootmeester terug naar Korea en ontstond er een splitsing. Een groepje studenten waaronder Phillibert en Eric besloten op zichzelf verder te gaan en in Korea verder te trainen onder de Grootmeester. 3x per dag. s Morgens van onze meester, s middags van een vergevorderde student en s avonds van de broer van de meester die toen 6de dan was. Phil heeft ook meegedaan aan wedstrijden, waarbij hij met sparren eigenlijk hoger had moeten eindigen. Met de vorm werd hij derde.

 

Terug in NL gekomen hebben ze meteen een klas opgezet. Voor hun zijn de waarden en authenticiteit van de kunst een vereiste om les te geven. Al snel gaven ze hun eerste demonstratie in Monster waar veel meesters uit verschillende Koreaanse disciplines hun kunsten lieten zien. Hieruit bleek dat Phill en Eric een goede opleiding hadden genoten. Andere demonstraties volgden en het aantal leerlingen groeide gestaag. In 97 ging Eric naar het buitenland en stond Koek Soel Won op een laag pitje. In 2003 kwam Eric weer in Nederland kijken. Phil motiveerde Eric weer om samen les te geven en af en toe een demonstratie te geven. DSCN2940Drie jaar hebben Phil en Eric lesgegeven in Purmerend aan een groep van 8 tot 24 personen. Eric is voornemens een Hapkido school in Bleiswijk te starten. Eric geeft ook les op basisscholen.

 

SP_A0390

 

Gezocht Hapkido studenten

in Bleiswijk en omgeving

 

 

 

 

 

 

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional